.jpg)
Voorbereiding binnen
De werkzaamheden aan het Lisserwegviaduct beginnen naar verwachting in oktober. De Lisserweg zal dan, ter hoogte van de onderdoorgang, voor langere tijd afgesloten zijn. Het verkeer op de A44 kan tijdens de werkzaamheden wel blijven doorrijden. De aannemer, Combinatie A44, onderzoekt nu samen met Rijkswaterstaat of er extra maatregelen mogelijk zijn om de verwachte hinder voor het lokale wegverkeer te verminderen. Daarnaast is de aannemer de bouwplannen aan het uitwerken. Voor dit werk dat we binnen doen, zijn nog extra gegevens van buiten nodig. En die verkrijgen we via grondonderzoek.
Voorbereiding buiten
Zo onderzoeken we bij het Lisserwegviaduct de weerstand van de grond. Het is namelijk belangrijk om te weten hoe de ondergrond reageert voordat er een constructie op wordt geplaatst. Dat voorkomt latere verzakkingen en scheuren. Ook bij de Kaagbrug doen we grondonderzoek, hoewel de bouw daar waarschijnlijk pas in 2027 start. De weg zal daar iets naar het zuiden worden verlegd en daar is veel zand voor nodig. Om de ondergrond van het nieuwe stuk weg te laten inzakken en stabiliseren, moet daar anderhalf jaar zand op liggen. Ook dat vraagt ook om grondonderzoek. Verder moeten er op diverse plaatsen kabels en leidingen worden verlegd. Je leest meer over de voorbereidende werkzaamheden in het interview met Rob Gordijn van Combinatie A44.
Nachtelijke afsluitingen
Voor het grondonderzoek en andere voorbereidende werkzaamheden moeten we soms een rijbaan, toe- of afrit afsluiten. En vanaf april zal de A44 een paar keer kortstondig zijn afgesloten. Dit zal allemaal in de nacht plaatsvinden. In september zal de A44 twee keer een weekend worden afgesloten. Kijk op de pagina Bereikbaarheid voor actuele informatie over werkzaamheden en omleidingen.
Verwijderen van bomen
Voor de werkzaamheden moeten we ook bomen verwijderen. Daar zijn we al mee gestart voordat het broedseizoen begonnen was. Hier ging uitgebreid natuuronderzoek aan vooraf. Het verwijderen gebeurt namelijk zorgvuldig en met respect voor de leefomgeving van dieren. Als de vervanging van de viaducten en brug eenmaal is afgerond, komen er nieuwe bomen en groen terug. Over het verwijderen van de bomen, en wat daar allemaal bij komt kijken, lees je meer in het interview met Erik van Langen, ecoloog van Rijkswaterstaat.
