Terugblik werkgeversbijeenkomst

15-05-2025
157 keer bekeken

Op donderdag 8 mei vond een informatiebijeenkomst voor lokale ondernemers plaats over de werkzaamheden. Tijdens de middag, die druk werd bezocht, kregen de aanwezigen meer informatie over de geplande werkzaamheden, de impact op de omgeving en mogelijke oplossingen om hinder te beperken.

Onderhoud is niet meer voldoende
Dick van der Kolk (omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat) startte de middag met een korte toelichting over de achtergrond van het project. De A44 is een van de oudste snelwegen van Nederland en ligt er al zo’n 90 jaar. Door veroudering, intensief gebruik en het belang van veiligheid en bereikbaarheid, is besloten om drie viaducten en één brug te vervangen. Er komen geen extra rijstroken; de huidige indeling van 2x2 rijstroken blijft gehandhaafd. Alleen de Kaagbrug wordt deels verlegd.

Planning en werkzaamheden
Matthias van Gameren (Rijkswaterstaat) lichtte de globale planning toe. Het streven is om het verkeer op de A44 zoveel mogelijk door te laten rijden, onder meer door het aanleggen van tijdelijke bypasses.

Lisserwegviaduct: oktober 2025 – april 2026
Rob Gordijn (Combinatie A44) vertelde over de aanpak van het Lisserwegviaduct, waarvan de werkzaamheden starten in oktober 2025. De onderdoorgang wordt afgesloten om onder het bestaande viaduct het nieuwe viaduct te kunnen bouwen, deze afsluiting geldt voor al het verkeer. De op- en afrit aan de noordzijde gaat vanaf januari 2026 dicht. De zuidkant blijft open, behalve op momenten dat er ook aan deze op- en afrit wordt gewerkt.

In maart 2026 gaat de A44 richting Amsterdam 9 dagen dicht om het bestaande dek te verwijderen en het nieuwe in te hijsen. Deze korte periode zorgt voor tijdswinst in de totale doorlooptijd en het beperken van de hinder. Deze afsluiting vindt plaats buiten het Keukenhofseizoen. Aan de zuidzijde van de A44 komt een doelgroepenstrook speciaal voor hulpdiensten en agrariërs. Hier ligt ook een fietspad naast. 

Er worden omleidingsroutes ingesteld. Doorgaand verkeer rijdt via de Corbulotunnel (N434) en A4.

Hoofdvaartviaduct: medio 2026 – eerste kwartaal 2028
Vanaf de zomer 2026 begint het werk aan het Hoofdvaartviaduct. Er komt een bypass aan de zuidkant van de A44. Hiervoor worden vanaf medio 2026 tot en met het eerste kwartaal 2028 alle op- en afritten afgesloten behalve de zuidelijke afrit 2, deze is alleen afgesloten van juli tot en met september 2026. De snelheid op de bypass is 90 km/u. De werkzaamheden lopen tot begin 2028.

Kaagbrug: tweede kwartaal 2027 – medio 2030
De vernieuwing van de Kaagbrug start in het tweede kwartaal 2027 en loopt tot de zomer van 2030. Deze brug wordt in 2 fases gebouwd waarbij we eerst de nieuwe zuidelijke brug bouwen en daarna de bestaande brug slopen en hier de nieuwe brug bouwen. De voorbereiding is begonnen met het verwijderen van bomen. Het fietspad over de Kaagbrug blijft altijd geopend, wel wordt het fietsverkeer vanaf dit najaar (2025) omgeleid via Buitenkaag tot medio 2027 omdat er niet meer langs de A44 gefietst kan worden door de bouwwerkzaamheden. 

Spoorwegviaduct: nog niet bekend
Voor het Spoorwegviaduct volgt later dit jaar de aanbesteding. Op dit moment is de bouwfasering op hoofdlijnen bekend, maar moeten de details nog uitgewerkt worden. Wat zeker is, is dat aansluiting 5 tijdens de werkzaamheden volledig wordt afgesloten omdat deze te dicht op het werk ligt. Zoals we nu kunnen voorzien blijft de trein grotendeels rijden op een aantal momenten na. Wanneer en hoelang alle afsluitingen zijn, wordt nog uitgewerkt.

 

lange termijn planning a44 werkzaamheden

 

Blijf op de hoogte van de werkzaamheden
Michel Boekee (Rijkswaterstaat) vertelde dat er veel aandacht aan communicatie wordt besteed onder meer via een digitale nieuwsbrief, een bouwapp, een Facebookpagina en lokale media. Rijkswaterstaat wil benaderbaar zijn en ervoor zorgen dat niemand onaangenaam verrast wordt. Vragen kunnen ook via e-mail worden gesteld, via projectA44@rws.nl.

Mobiliteitsmanagement – Breikers en Zuid-Holland Bereikbaar
Laurens Boex van Breikers en Jan-Willem Dikmans van Zuid-Holland Bereikbaar (ZHB) benadrukten het belang van slimme mobiliteitsoplossingen om de hinder te beperken. Breikers en ZHB bieden daarbij scans, informatie, de mogelijkheid tot een individueel gesprek en logistiek maatwerkadvies aan. Specifiek werd gevraagd naar fietsomleidingen. Die blijken per locatie te verschillen. ‘Op sommige plekken is fietsen een oplossing, elders helaas niet’, lichtte mobiliteitsadviseur Elske van de Fliert toe.

Werkgevers worden nadrukkelijk opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en samen met medewerkers te kijken naar alternatieven door de adviseurs. Elke reiziger die anders reist, geeft ruimte aan anderen. Ben je werkgever in Noord-Holland? Neem dan contact op met Laurens Boex van Breikers.

Wat zijn jouw mogelijkheden?
Niels Verduijn (projectleider Zuid-Holland Bereikbaar) sloot af met de boodschap: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ De werkzaamheden zijn noodzakelijk, maar door samenwerking, tijdige informatievoorziening en slimme oplossingen kunnen we de overlast beperken. Zijn oproep: laat als werkgever je rol niet onbenut. Als 10 procent van de reizigers op een andere manier reist, geeft dat ruimte aan hulpdiensten en andere noodzakelijke verplaatsingen.

Wil je ook met je organisatie kijken naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Elske van de Fliert of Jan-Willem Dikmans van Zuid-Holland Bereikbaar.

 

terugblik zuid Holland bereikbaar breikers a44 werkgeversbijeenkomst

Afbeeldingen

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom dit project? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen