Projectinformatie

De A44 is door de jaren heen met steeds meer en zwaarder verkeer belast. Dat betekent dat we nu – bijna 100 jaar later – moeten doen wat nodig is om te zorgen dat we deze Rijksweg kunnen blijven gebruiken. Uit inspecties en berekeningen blijkt dat we drie viaducten (de Lisserweg, de Hoofdvaart en het Spoorwegviaduct) én een beweegbare brug (de Kaagbrug) in de komende jaren moeten vervangen.

Hinder is hierbij onvermijdelijk. Dit proberen we zoveel mogelijk te beperken door slim te plannen,  bouwen en reizen. Om u hierbij te helpen, vindt u hier informatie over wat, waar en wanneer we doen. Weten hoe we het verkeer zo soepel mogelijk van A naar B begeleiden?  Bekijk dan de pagina ‘Hinder’.

Veilig & bereikbaar

Qua ontwerp verschillen de brug en viaducten sterk van elkaar. Ze vervangen vergt dan ook vier keer specialistisch maatwerk. Daarnaast zijn veiligheid en bereikbaarheid bij de werkzaamheden belangrijke uitgangspunten. Er is weinig ruimte beschikbaar rondom de objecten voor de werkzaamheden, onder andere door de bebouwing vlakbij de objecten. Dat maakt het afsluiten van diverse lokale wegen en aansluitingen tijdens de werkzaamheden noodzakelijk om de A44 in gebruik te kunnen houden.

Om de regio tijdens de werkzaamheden bereikbaar te houden en hinder te beperken is Rijkswaterstaat continu met de omgeving in gesprek – zoals omwonenden,  gemeenten, provincies, hulpdiensten en vervoerders als ProRail. Zo houden we de regio ook in de toekomst veilig en bereikbaar.

Planning

De voorlopige planning is om vanaf eind 2025 / begin 2026 te starten met vervanging van de brug en viaducten. We starten met de vervanging van het Lisserwegviaduct. Zodra de werkzaamheden aan de Lisserweg zijn afgerond, wordt gestart met de werkzaamheden aan het Hoofdvaartviaduct. In deze periode wordt ook begonnen met de voorbereidende werkzaamheden bij de Kaagbrug. Het Spoorwegviaduct bij Sassenheim wordt als laatste vervangen. We verwachten nu dat de werkzaamheden in 2030 helemaal klaar zijn. De manier waarop we precies gaan vervangen werken we nu uit. Dat vergt veel tijd, omdat de objecten in technisch opzicht veel van elkaar verschillen. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding van de aanbesteding. Dat betekent dat we op zoek gaan naar een aannemer voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Zodra we meer nieuws hebben over de planning, melden we dat hier. 

De objecten

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom dit project? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen